Het is bijna zomer en dat betekent dat je steeds meer wespen en bijen zult vinden in de tuin. Dan kan het heel goed zijn dat deze een keer uit nieuwsgierigheid hapt of slaat naar zo’n vliegend insect en gestoken wordt. Maar geen paniek, dit is wat je moet doen als dat gebeurt.
We hopen natuurlijk altijd dat ons huisdier zo gezond mogelijk is, maar wanneer ze nieuwsgierig zijn en veel ontdekken, kunnen er nog wel eens ongelukjes gebeuren.
Dit moet je doen:
Bijen- of wespensteek?
Allereerst is het goed om te weten of het om een bijen- of wespensteek gaat. De steek van een bij is namelijk niet hetzelfde als die van een wesp. Je moet ze dan ook iets anders behandelen. Een bij heeft weerhaakjes aan de angel waardoor deze in de huid vast kan blijven zitten. Ze kan dan ook maar één keer steken. Een wesp heeft geen weerhaakjes aan de angel zitten en kan dus meerdere malen steken. Probeer dus goed te identificeren welke van de twee het is voordat je de wond gaat behandelen.
Vooral in en rond augustus zullen wespen wat agressiever worden. Dit komt omdat er in deze periode een stuk minder voedsel te vinden is voor de beestjes terwijl ze dit nog wel nodig hebben. Ze komen dus snel af op (zoet) eten.
Steekplekken
Het is belangrijk om in de gaten te houden waar de wesp of bij heeft gestoken. Vaak ontstaat er op die plek een bult of irritatie. Bij Pomeriaan en keeshondjes is dat lastig om te zien door de dikke vacht.
Door de nieuwsgierigheid van honden is er een grote kans dat ze gestoken worden in een poot, in de bek of op de neus.
De neus is een extra gevoelige plek voor een hond om gestoken te worden, maar in en rondom de bek en keel is het meest gevaarlijk. Een zwelling kan namelijk een blokkade vormen voor de luchtwegen, daarom is het goed om in de gaten te houden of en waar er een zwelling ontstaat.
Mijn huisdier is gestoken, wat nu?
Wanneer je huisdier is gestoken door een bij is het van belang dat je de angel eruit haalt. Doe dit niet met een pincet, want doordat je daarmee in de angel knijpt kan het zijn dat je juist meer gif in je huisdier spuit. Je kunt de angel eruit halen door bijvoorbeeld met je nagel of met de botte kant van een mes over de steek heen te gaan om zo de angel eruit te duwen.
Nadat de angel is verwijderd moet je de plek koelen om verdere zwelling tegen te gaan. Maar let op: houd nóóit een koelelement of bevroren voorwerp direct tegen de huid. Wikkel het eerst in bijvoorbeeld een theedoek. Ook kun je met azijn of zalf met menthol of calendula de plek behandelen om irritatie tegen te gaan en de pijn te verzachten.
Er kunnen meer klachten ontstaan dan alleen zwelling of irritatie. Zo kan je huisdier last krijgen van braken, diarree, rusteloosheid, gebrek aan enthousiasme en ademnood. Neem dus áltijd contact op met de dierenarts als je huisdier is gestoken.
Of bestel de anti spray in de webshop!